Thursday, October 4, 2012

jangan terlalu memilih

pilih ape ?
macam pilih jodoh jek ..
bukan pilih jodoh ..
ni nasihat orang yang dah berpengalaman pada adik adik yang baru lepas graduate ....
berpengalaman ke ?
hahahahaaha
meh akak cite kat korang ... aku dulu masa baru lepas graduate aku kerja kat kilang roti ..Gaji RM15 hinggit jek sehari .... kedekut nak mampus punya tokey roti ...tapi ape nak buat ..sempat la aku kerja seminggu ..dapat gaji blah ....
lepas tu aku dapat kerja kat kerani akaun kat construction ... gaji RM300 ... dalam 3 bulan jugak la aku kerja sana ..apa nak buat ... zaman dulu bukan macam zaman sekarang ... sekarang cari kerja cari jek dalam internet ..senang tak payah susah susah ..dulu masa aku cari kerja ... mak aih .... pantang tengok kertas putih yang tampal kat dinding dingding ke ...dekat public phone ke mesti pergi tengok dulu ..maklumlah mana tahu ade kerja kosong ...
lepas tu aku nekad berhijrah ke KL ... dengan member aku ... mula mula kami kerja kilang ..gaji RM600 ... alhamdulillah ... lepas la duit rumah sewa, makan ,... hantar kat mak RM 50 hinggit ... sedih betol .... RM 50 hinggit je yang aku mampu hantar masa tu ...dah la aku anak sulung ..ape nak buat gaji aku kecik je ... dalam pada aku kerja kilang tu aku usha usha jugak kerja kerja opis sekitar KL ...
masih aku ingat lagi seharian aku. kat KL ..berbekal kan pen dan surat khabar ..aku call semua opis opis yang iklan kan kerja pembantu akaun ... dah la pakai public phone ... dan at last aku dapat kerja kat pejabat peguam ... gaji starting  RM 1200 ..alhamdulillah ... rezeki ...first gaji dapat la aku hantar RM200 sebulan kat ma kat kampung ... bangga weh ...walaupun RM200. 6 bulan kerja aku beli kereta 'mes lampu bulat' ..hahahaaha hebat tak .... hahahaha mes lampu bulat tu maksud aku kereta
kancil model baru ...lagi la bangga ...masa tu dah dapat bawa kancil pun dah rasa gah .....ya la duit hasil titik peluh sendiri.

Lepas 3 tahun aku kerja ...aku ambik keputusan untuk BERHENTI  kerja ..kenapa aku berhenti ? sebab sekarang I'M THE BOSS ...


2 comments:

Elon Noor said...

aku pon nok jadi tokey jgk...tp keno carik tokbaki hok tokey dulu la baru aku buleh jadi tokey besar hahahaha

eyna azmi said...

hahahahah buleh doh tu koho koo cari yon