Monday, July 29, 2013

icha oh icha

alahai anak sedaraku..
tadi talifon my mum ... masa tgh sembang anak buah ku sibuk nak bercakap ...
ambik je talifon ..." moklong icha nak baju raya yang moklong beli ... icha nak warna pink "
alahai sayang ... nanti balik KB moklong belikan ..takut jadi macam last year ... baju yang aku beli senteng ... kecian icha ... tapi dia nak jugak pakai baju tu ... "comel baju moklong beli " ... budak  yang tak mengeti apa apa ... tahun ni kena bawak icha masa beli baju ..

rindunye. kat anak buah ku icha ..





mood raya

yeayyy mood raya sudah mari ....
korang dah beli baju raya ...
last week pergi pkns .. tapi satu baju pun tak de yang berkenan
punya la besar pkns tu ... masalahnye ada yang berkenan tapi colour pulak tak ngan ..
tema tahun nie peach colour ..
dah menjadi tradisi dalam keluarga kami untuk memakai baju sedondong pada hari raya ..l
seharian kat pkns ... tapi pulang dengan tangan kosong ..
sampai rumah ..hubby tanya ... mane baju raya .. tak beli ..tak de yang berkenan... hahahaha
semalam keluar lagi ..kali nie pergi jalan TAR ...ya ampun manusia ... punya la ramai ... nak gerak pun tak leh ... geram betol ...last last balik dengan tangan kosong ... masa on the way balik nampak  butik yang baru bukak berhampiran dengan rumah ...singgah sana kejap ..
dan akhir nye ..
inilah yang di cari ...
buat penat je aku bersesak sesak dengan orang ramai kat pkns dan jalan TAR ... kat sebelah rumah je ada ... hampeh ...



semua nak baru

hey lama tak update blog ... baru hari ni berkesempatan ... maklumlah bila raya dah nak tiba banyak benda yang nak di settle kan ...

hari ni suruh encik hubby pergi service kereta ... balik balik ini yang jadi .... tada ..... sport rim baru ... haihssss ...
geram betol ... hubby siap cakap lagi ... u  kan selalu bebel cakap kereta berat sebab sport rim lama tu ... sekarang tukar baru ..tengok macam mana ...kalau berat jugak kita tukar balik yang asal macam yang mula mula beli kereta dulu ....

ayokkkk lepas ni gerenty tak bebel dah ...

Wednesday, April 24, 2013

kek coklat kukus

hari ni mood nak masak datang lagi ... dah lama dapur tu tak berasap .. hari nie try buat kek coklat kukus .. hari tu mintak resepi ngan cik mas .. dia kata alah MRGoogle kan ada .. aku bukan apa kadang kadang resepi MR google ni  ada gak yang menyakitkan hati ...hahahaaha ke aku yang tak pandai .. 

dengan bangga nye .. inilah hasil kerja keras aku hari ni 





bahan bahan
3/4 cawan serbuk coklat
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan gandum. ***
1 camt soda bikarbonat. ***
1 camt baking powder. ***
3 biji telor

( bahan bahan yang bertanda *** di ayak bersama)

cara cara
masukkan serbuk coklat, gula minyak masak, susu cair ke dalam periuk. panas kan hingga campuran sebati . tak perlu sampai mendidih . kemudian letak ke tepi hingga suam

ayak bahan yang bertanda ***

masukkan susu pekat ke dalam adunan yang telah suam

masukkan telur ..pukul lagi hingga sebati

masukkan gandum sedikit demi sedikit

masukkan dalam acuan ...kukus

siap

resepi ni memang menjadi ... korang cubalah ..kalau tak menjadi ... jangan salah MR google ...tu mesti korang yang tak pandai ..orang kelate kata " tak dok patat siput " hahahaha ..

Monday, March 18, 2013

15032013

15032013.. birthday hubby .. happy birthday sayang ... semoga panjang umur dan murah rezeki



Thursday, March 14, 2013

ketam masak lemak

hari ni masak lagi ... walaupun eyna ada buka restoran , tapi kami lebih suka makan masakan di rumah ..air tangan sendiri lagi sedap ... hari ni masak ketam masak lemak kelantan stail ... memang super duper yummy la ... ni adik i yang cakap sedap tau ... bukan i yang cakap .. ketam ni pun dia yang request suruh masak .. so adik punya pasal masak lah .... dan ini lah hasilnya ...





bahan bahan
ketam 2 ekor
kunyit hidup
bawang merah 2 ulas
bawang putih 1 ulas
lengkuas
3 cili kering
garam / gula
belacan sedikit
santan

Thursday, March 7, 2013

bila rajin masak

dua tiga hari nie asyik nak masak je ... hahahah biasa makan kat kedai je . Sejak buka kedai makan nie jarang benar dapur ku berasap ... sebulan ada la dua tiga kali masak .. tapi bila dah duk hari hari tengok makanan yang sama rasa boring pulak ..
semalam duk google gambar makanan .. terlihat gambar ketam masak black paper ... ape lagi hari nie meneruskan operasi mencari ketam ,.. dan hasilnye ...apa lagi ..kenyang ! makan sampai tak hingat dunia .. esok nak makan ape lagi ya ?



Wednesday, March 6, 2013

sira pisang

ahad lepas adik sibuk duk bercerita pergi makan kat pantai dalam .. nasi kerabu ada , ketupat sotong ada , lompat tikam ada , sira pisang ada.. saja je nak menjelouse kan aku .. mentang mentang la aku tak pergi ... saja je ... bila dia sebut pasal sira pisang .... apeeee sira pisang ? lama tak makan sira pisang .. malam semalam pergi NSK . beli pisang ... nak buat sira pisang


hahaha akhirnye dapat jugak makan sira pisang ... tak de la kempunan sangat .. lalalaala

ketupat sotong

mood nak masak tetiba datang ... ketupat sotong ..dah lama nak makan ketupat sotong. ni ..tapi malas nak masak ..dan akhirnye inilah hasilnye ...


bahan bahan;
sotong
beras pulut
santan
daun pandan
gula melaka
secubit garam
pencungkil gigi

cara cara:
basuh beras pulut.
rendamkan dengan santan.
masukkan beras pulut tadi kedalam perut sotong yang telah di bersihkan. (masukkan separuh sahaja)
cucuk dengan pengcungkil gigi.
masukkan santan dalam periuk. masukkan gula melaka ,sotong. masak hingga beras dalam perut sotong betol betol masak. last sekali masukkan daun pandan .

Tuesday, February 26, 2013

rumpai laut @ pure marine collagen

fenomena sekarang ...
rumpai laut collagen
mula kawan aku perkenalkam aku tak layan sangat
tapi bila ramai sangat orang duk tag kat fb so ..
aku pun beli la
500 gm ...
mula mula masak 100 gm dulu ...
makk oiii banyakknye bila nk habis ....yg balance 400gm aku jual kat jiran ...
bila dah masak rumpai tu inilah rupanya ...
kalau tengok macam agar agar
tapi
nampak sama tapi bukan dia .. 



rasa dia tawar
rumpai ni bau dia macam hanyir hanyir sikit .. kena basuh betol betol
lepas masak masih ada bau sikit sikit ..tu yang susah nak telan tu ..
aku try minum ngan sunquit .. hari hari minum benda yang sama macam boring jek ...
so aku wat alternatif lain .. campurkan dengan susu cair ... jadilah macam puding koktail .. dan hasil nye ..



sumpah sedap .. kalau bubuh buah buahan koktail lagi sedap ..
aku makan sampai tak hengat ..terlupa
pulak kawan aku mention kena ambik 3 sudu pagi dan 3 sudu malam ...
hahahahahha overdos sudah .. mungkin sebab tu kot sampai demam demam kot ...hahahahaha