Tuesday, February 8, 2011

BILL ELEKTRIK AKU RM1129.07 BULAN NIE ...GILERRR...PENING PENING

RM 1129.07 .. tu bukan income nuffnang aku bulan nie ...tapi bill elektrik aku bulan nie ... giler..Terkejut beruk aku bila dapat bill macam nie punya banyak ... habis duit aku bulan nie buat bayar bill elektrik jek ..tak makan la aku bulan nie ... bila aku peratikan balik bill tu ...status dia E..maksudnye BILL ANGGARAN. maknenye pekerja TNB main belasah jek berapa amount tu tanpa tengok kat meter ..kalau nak buat anggaran pun agak gak la wei .... biasa RM 280 ++ jek tu pun sebab pakai 2 biji aircond ... takkan sampai beribu ..tokey balak pun mampus mati cam nie ..
bila aku perati lagi kat bill tu ... TNB tolak RM 298.15 (jumlah anggaran terdahulu) maknanye Bill yang dulu dulu pun diaorang main anggar anggar je ke ????? ... aku pun tak perasan sebab tak pernah check .. main bayar je .. bila bill dah banyak cam nie baru lah aku check betol betol.Hampeh betol TNB nie. Sat lagi aku nak kena pergi TNB kan menyusahkan pengguna  namanye tu ...


A - tarikh bill bulan lepas 7/1/2011 =  RM281.40 ..aku dah bayar RM 281.40 satu sen pun aku tak hutang ngan TNB

B - jumlah kegunaan elektrik 2844 (unit)  =  RM 1129.07 ..nak pengsan weh ....banyak tu . tak lena tido aku weh .kalau income nuffnang aku banyak tu mesti aku tak lena tido jugak ..tapi tak lena tido sebab duk fikir nak shopping apa.

C - TNB tolak balik RM 298.15 (bill anggaran terdahulu) ..huh makin migrain kepala aku nie ...


p/s - aku selalu bayar ontime bill elektrik tak pernah tertunggak ... cuma PTPTN je aku selalu cilok ..


Salam

eyna azmi

20 comments:

Kaseh said...

banyaknyaaaaaaaaa bil ko.. umah aku bulan lepas tak sampai seratus pun...(wakakak tapi umah aku kecik je..)

eyna azmi said...

bukan rumah la yang ...ni kedai kat umah baru 20 hinggit ...

nadira shahid said...

wah,cekik drah pe tnb ni? hmm, better tnye terus dkat pejabat tnb, tanye pe yg ptut..

eyna azmi said...

nadira- ..tu lebih dari cekik darah dah tu ...nampak nye memang kena pergi TNB la nie .. hadoi ...tensen tensen ..menyusah kan orang betol

jai jaibiz said...

waahhh banyaknye..paip elektrik ko bocor kot...hahahaha
mcm paip air lak nak bocor2...hehehehe
pegi je la report tanya pesal byk sgt, jauh beza dari bulan lepas...

khairul akmal azman said...

alamak ai...
ni umah ke cybercafe?

yahaya said...

banyak tu..pening la kalau kena bayar..

nazirulhazwan~ said...

hehe, biasela, dorg tgh takde duit la tu, ang la jadi mangse;p

Dinas Aldi said...

ya Allah ketaq lutut dengar bil elektrik banyak tuuuuuu!

YUL said...

peh gila la, dhsyat , cuba g balik tnb, mungkin ada kesilapan kot,

lisa surihani kene sound dengan blogger

Mohamadazhan hjDesa said...

huish! tingginya

odah + one = odahone said...

kalau tiap2 bln cmni mau bankrupt...umah odahone FOC sbb guna sket sgt...

ROMANTIK KAH ANDA ATAU...???

apitrawrr said...

amboi . mahal gile . surf ape smpai mhal cengitu sekali ? ;)

aman_arab said...

tu dia aih..tinggi giler bacaan meter elektrik tu..rasanya elektrik kedai hg tu kene curi ngan alien kot ni..depa wat cas UFO kehabisan tenaga malam sebelum orang TNB tu mai check meter..tu yang tinggi sgt tu..hehe

eyna azmi said...

jai - banyak la paip elektiek bocor ..

eyna azmi said...

khairul - bukan setakat cyber cafe dah nie akmal kalau bill macam nie ...macam kilang yang bukak 24 ..non stop dah nie

eyna azmi said...

yahaya- memang kena bayar sebab diorang kata bulan lepas TNB wat anggaran sikit jek ... tapi masih tak logik ..diorang slahkan meter pulak ... kalau tak bayar kena bergelap la jawabnye

eyna azmi said...

nazirulhazwa- mangsa keadaan

Anonymous said...

patut bersyukur tu. bil mcm tu untungkan pegguna sebenarnya. tnb jika boleh hendak mengelak dari estimate.

Anonymous said...

kedai bnyk tu? saya rumah bln lepas kena RM400, aircond pun satu ja, pasang awal malam tutup awal pagi (dalam 4 - 5 jam gitu) tak kan mahal sangat kut? pi komplen dpt la jgk kurang, tapi kena jgk RM100+. dh la kadar mahal, yg sen2 tu depa bundarkan untung dh, 1,2 sen pun kalau dh ramai yang mcm tu, bnyk jgk la depa untung atas angin. mmg tgh cri duit depa la ni